La Font Trobada sota la piscina de Montjïc (1978) |
El projecte de remodelació del Paral·lel continua en la mateixa línia: absorbir quantitats ingents de turistes provinents dels creuers; La qual cosa produeix la pujada de preus, l’augment de sorolls, brutícia, i la desnaturalització dels nostres barris. La pregunta que ens fem des dels barris turistes és: per què no s’opta a reinvertir els guanys que porten els turistes en millores i equipaments per als veïns i veïnes que vivim a la ciutat?
En aquest context, en els últims anys s’han anat impulsant diversos projectes populars que ressituen al centre de l’atenció la salut i el benestar dels habitants d’aquesta ciutat. Projectes com la creació d’horts urbans, centres cívics i socials, i la recuperació d’àrees abandonades per convertir-les en espais públics.
Per què un hort al Poble sec?
El quiosc de la Font Trobada (1918) |
Tot i que d’aquesta dada històrica no fa tant temps, actualment el Poble Sec no compta amb un hort prou gran per tal que la gent que hi estigui interessada pugui cultivar i aprendre a fer-ho. N'hi ha un a l’altre vessant de la muntanya, a la Zona Franca, que funciona molt bé, però és lluny i insuficient per a tanta gent. Ha arribat l’hora que al nostre barri també en tinguem un, i comencem per recuperar-ne un d’antic.
L’hort de la Font Trobada és un dels pocs horts històrics, si no l’únic, del Poble Sec que encara es pot identificar fàcilment i està “intacte”; no s’hi ha edificat ni hi ha la previsió de construir-hi cases ni edificis públics. Malgrat el fet que fa moltes dècades que està abandonat, l’hort està en bones condicions per ser rehabilitat i recuperar-ne les funcions originàries.
Beneficis i beneficiari/es de l’hort
El projecte de recuperació de l’hort de la Font Trobada es proposa valorar un àrea actualment abandonada, per a donar-li un nou ús com a espai de cultiu, aprenentatge i socialització, on es puguin impulsar pràctiques de gestió associativa i de consum responsable, entre d’altres.
El projecte pretén promoure millores en diferents aspectes transversals dels quals es podran beneficiar directament diferents entitats del barri i qualsevol persona interessada a involucrar-s’hi. Com a exemple, destaquem la creació d'activitats pedagògiques que poden aprofitar les escoles del barri: s’hi podran fer tallers sobre temes fonamentals dintre de l'educació pel medi ambient vinculats a aspectes com la sostenibilitat, la seguretat alimentària, els cultius locals, etc.
Voldríem que fos un espai natural on els diferents col·lectius i generacions del barri s’hi poguessin trobar per compartir coneixement, experiències, etc., i que això fes més agradable la vida al barri; volem un espai on conviure de nou.
Objectius del projecte
1) Àmbit agrícola
- Posar en valor i ús el terreny en qüestió, actualment perdut i desaprofitat.
- Crear un espai hortícola perquè en facin ús les diferents entitats i persones del barri.
2) Àmbit pedagògic
- Impulsar l’adquisició i l’intercanvi de coneixements relacionats amb l’agricultura.
- Creació d’un espai per a l’aprenentatge dels diferents cultius propis de la dieta mediterrània
- Recuperar la memòria històrica i paisatgística de l’antiga Font Trobada.
3) Àmbit social
- Ser un exemple de gestió comunitària d’un espai públic.
- Constituir un punt de trobada i socialització de la gent del barri.
- Fomentar la cohesió social mitjançant la creació d’un projecte d’interès comú.
4) Àmbit alimentari
- Difondre informació sobre la importància d’una alimentació saludable.
- Promoure la cultura del consum responsable i de la sobirania alimentària.
¿Com hi pots participar?
Si en voleu rebre més informació i/o voleu ajudar a promoure el projecte, contacteu-nos a:
Mail: font-trobada@googlegroups.com